Project

Baker Hughes Florence manufacturing plant

Client

GE Oil & Gas-Baker Hughes

Services

Structural design, work supervision, construction site safety

Location

Florence

Area

3.7000 sqm

End of projects

2016

Renovation and extension works on company canteen at Nuovo Pignone’s historical factory in Florence (acquired by Baker Hughes S.r.l.) have been developed in subsequent phases, starting from the enlargement, going on with seismic reinforcement up to the whole renovation that gave a brand new look to the interior spaces. A wide glass surface on main façade lets natural light go through the dining hall and, in addition with a new reinforced concrete canopy, gives the building a new appearance. The new structural grid repeats the grid of the existing building. A new structural span, with a 4 meters overhang, was built next to existing ones by a seismic joint. In addition to extension works, seismic reinforcement of structures was also achieved by strengthening foundations of pillars and by adding upwind elements made of reinforced concrete.